Volendam

We zien de beelden op tv, ziet een hoop gezelligheid voorbij komen op de sociale platforms en kennen allemaal de palingsound van de welbekende bands en natuurlijk Jan Smit en Nick en Simon, wie kent ze niet, je denkt, ja, hier moeten we toch echt eens even rondwandelen nu we dicht in de buurt vakantie vieren.
Volendam het oude vissersdorp aan het IJsselmeer de place to be volgens hen die het dorp bezocht hebben. Dus op naar Volendam!

Eind augustus ( zie vakantieblog Andijk) heerste de 1,5 meter nog, op tijd vertrekken om de drukte te omzeilen, tegen half tien gingen we rijden. Niet veel later kregen we Volendam in het vizier. Het was er nog lekker rustig, auto parkeerden we op korte afstand lopen naar de haven ook wel de dijk genoemd door bewoners. Op ons gemak liepen we richting de oude haven.
De vele beelden die ik door de jaren heen heb gezien van de beroemde dijk waar het allemaal gebeurt werd nu sterk uitvergroot weergegeven toen we de oude haven opliepen.

Veel winkels, terrassen, viskramen, restaurants, souvenirs, klompen, klederdracht fotografie, ( niet gedaan :-) ). Aan de andere kant lag de mooie uitgestrekte IJsselmeer te glinsteren in het karig zonnetje, de prachtige schepen die ik ontwaardde zag ik velen malen liever dan al die snuisterij winkeltjes bij elkaar, daar ben ik niet van ( en Th. ook niet) .Al kuierend liepen we over de dijk, het kon nu, er waren nog niet veel toeristen.
Kochten een coffee to go, zochten een fijn plekje beneden aan de dijk met uitzicht op de mooie schepen en genoten van het moment.
We hebben het Volendams museum niet bezocht, ook niet de palingrokerij van Jan Smit en o schande ook al geen klederdracht foto laten maken.
Wij zijn geen toeristen maar wandelaars die al het mooie wat oude dorpen ( vooral de oude vissersdorpen) en monumentale steden te bieden hebben heel graag willen zien en er doorheen lopen. Soms bezoeken we een museum, zoals bv. het watersnoodmuseum in Zeeland, een schat aan materiaal, foto’s, films en veel leesvoer.
Indrukwekkend. Maar dat even terzijde, we zijn nu in Volendam :-)

We liepen buiten de haven over een mega groot kerkhof en door karakteristieke smalle straatjes met eveneens karakteristieke huisjes, bruggetjes en slootjes.
Heerlijk!

Op de dijk nog effe een heerlijk gebakken visje met alles erop en er aan gekocht, niet op het terras eten maar ook dit meegenomen naar de waterkant.
Inmiddels was het een stuk drukker geworden, niet alleen in de haven maar ook bij het Ijsselmeer waren de meeste bankjes bezet maar we hadden er een gereserveerd da’s mazzel hebben. ( haha)

We zijn misschien twee uurtjes geweest, hebben niet alles gezien wat Volendam te bieden heeft maar het meest belangrijkste wel, denk ik….
De oude haven, oftewel de dijk.

Mooi dagje!

10 Comments

 1. Alleen voor de blik op dat visje zou ik er wel heen willen, ziet er heerlijk uit. We zijn er weleens geweest, toen je nog over de hoofden van Japanners etc kon lopen en het kon mij toen niet zo bekoren,maar misschien als het niet zo druk is………..

  Geliked door 1 persoon

 2. ha die Sonja
  ja Volendam ken ik maar al te goed , en gelukkig nog van voor de grote toeristenstroom , midden en eind jaren ’60
  maar ik kwam er deze eeuw al een paar x met vrienden uit Duistland en Zwitserland :)
  ik zie ook liever de schepen dan de winkeltjes hihi
  maar jullie hadden een fijne tijd daar en dat telt

  ja goede berichten van de dermatoloog , gelukkig :)

  Geliked door 1 persoon

   1. in die tijd lagen Edam en Volendam nog los van elkaar , en ik werkte een jaartje bij een boer aan de zeedijk tussen de 2 plaatsen in , heb beide plaatsen toen wel gezien :)
    ja de buitenlandse vrienden hadden het allen op hun verlanglijstje staan
    en jullie ook en genoten er van

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.