Tocht om de Noord 2021

’s ochtend vroeg met de trein naar Delfzijl.
Bruin café hoofdstation Groningen ’s ochtends vroeg

Het weekend van 18 en 19 september2021 stond in het teken van TODN21.
Een elk jaar terugkerend populair wandelevenement die onder normale omstandigheden ( virusvrij) de wandelaars gedurende de dag voorziet van gezellige, leuke en muzikale items. Het mooie hieraan is dat al deze gezelligheid veelal door de dorps bewoners wordt gedaan om het voor de wandelaars zo leuk mogelijk te maken.
Het maakt de wandeldagen extra leuk!
Vorig jaar was er geen tocht, de reden is wel bekend denk ik zo…C-19.
Juist in dat jaar jaar viel de tocht om de noord samen met 75 jaar vrijheid en dat zouden de wandelaars goed hebben gemerkt. Op het feestelijke programma stonden 75 bands en koren.
Ook zouden er langs de route verhalen worden verteld door middel van foto’s over de vrijheid. Natuurlijk ging dit alles gepaard met de nodige hapjes en drankjes en na afloop zou er een groots muziekspektakel zijn….

Helaas ging dit niet door….maar de deelnemerskaarten bleven staan.
Tot nu!

Het thema: 75 jaar +1.
We hadden er zin in! Op tijd met de bus naar het Centraal Station en met de trein naar Delfzijl.
Yes, we mogen weer!
Het zag er anders uit. Geen lange slierten wandelaars maar nu kleine groepjes met een ruimte tussen de de groepen.

Het grote muziekspektakel aan het eind bleef uit, het gezamenlijke eten en feesten ook. Daarvoor in de plaats onderweg een warme hap maar ook dit in groepjes verdeeld. Geen bezichtigen en proeverijen onderweg zoals dat andere jaren wel is georganiseerd, alles in het kader van safety first. Begrijpelijk.


Zaterdag was het heerlijk weer, het was gezellig en de dorpsbewoners ( omliggende dorpen waar we doorheen kwamen) hadden er op een leuke manier werk van gemaakt. Sommigen hadden zich gekleed zoals dat was in die periode, en anderen hadden het rondom hun huis en straat leuk gemaakt. Top!

Onderweg waren er versnaperingen, de muziek was gering aanwezig ( hier en daar) maar steeds als wij aankwamen ging de muziek naar huis… huh? ligt het aan ons? Nee, gewoon geen goeie timing.
Jammer dan!

We liepen een mooie afwisselende route en zoals gezegd de mensen hadden er werk van gemaakt.
16.u kwamen we bij de Finish, de haven in Delfzijl.
Biertjuh! :-)
Genoten van deze dag!Zondag was het niet zulk heel mooi weer er stond meer wind en er was bewolking, dus killer.
De route was nu minder afwisselend, redelijk saai en entertainment was er nauwelijks.
Is vaker zo op de zondag, de meeste wandelaars zijn het er wel over eens dat zaterdag altijd het leukste is maar ook nu hebben we er weer van genoten!
En…het is droog gebleven deze twee dagen!
TodN In 2019 was regen, regen, regen en nog eens regen geen droog moment geweest, alles maar dan echt alles was kletsnat. Eenbijna traumatische gebeurtenis. :-)

Zaterdag 26 km.
Uithuizermeeden, Roodeschool, Oosteinde, Spijk, Bierum, Holwierde, Uitwierde, Delfzijl.

zondag 21 km. Loppersum, Garrelsweer, landgoed Ekenstein, Appingedam, Farmsum Delfzijl.

legerauto’s reden langs de wandelaars

poster

          

26 Comments

 1. RE: Het komende weekend wordt het goed nazomerweer hoorde ik, wie weet stap je dan weer op de fiets
  Nou dat heb ik zeker gedaan Sonja, maar vandaag wat minder, nu nog mistig en grijs, misschien vanmiddag?
  Heel leuk verslag van je Tocht om de Noord, met mooie foto’s

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi verslag en foto’s Sonja en veel dingen die je schrijft zijn herkenbaar! Ook wij hebben de eerste dag zeer genoten, van de mensen, het weer, de medewandelaars, de route etc. Na 12 keer de volle mep te hebben gelopen was de “kortere” afstand een openbaring. ;-) We hebben er twee relaxte dagen van gemaakt. Op naar de TodN 2022, (heb heel hard geroepen dat 2021 m’n laatste was..) hopelijk is alles, voor zover dat mogelijk is, dan weer een beetje normaal. O ja, op de eerste dag nog even met Jan gesproken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Linda, je geniet en ziet meer als bij minder kilometers, de druk ligt voor de helft minder hoog en da’s relaxter wandelen is onze ervaring, jij nu ook 👍😊 Tuurlijk loop jij 2022 weer mee, wat dacht jij dan! Gezellig dat jullie elkaar getroffen hebben. Wij zaten in groep 6, later dan jullie vertrokken. Ik hoop met je mee!👍

   Like

 3. Mooi verslag Sonja en inderdaad zoals je schreef. Zaterdag was top, activiteiten onderweg. De mogelijkheid om kerkjes te bezoeken, vind ik altijd leuk om te doen. In Roodeschool had ik nog wat oude Groninger koekjes gekocht van Sanne Meijer. Echter waren deze voorzien van noten dus mevrouw Alberts had geluk. Zondag was een minder mooie route. Ik en een paar andere wandelaars hadden de pech dat er vlak voor Farmsum een paar pijlen waren verwijderd. Ik was dus ook redelijk op tijd, het was later gelukkig opgelost. Het vervoer naar de start en weer terug naar Groningen vond ik persoonlijk nog niet zo erg tegenvallen. Kleinere groepjes maar niet minder enthousiast. Het gezamenlijk eten bij de finish was er dit jaar niet, hopelijk volgend jaar wel weer. De snack onderweg viel voor mij in het water. Ik had nummer 5, dit was in Bierum als ik me niet vergis. Hier hadden ze nog niets gereed. Gelukkig zelf brood bij me dus geen probleem. Alles bij elkaar, ik heb me wel weer vermaakt. Nog verschillende bekenden getroffen en gesproken. Nieuwe bekenden gemaakt, ook altijd leuk. Op naar ’22, het Westerkwartier in. Groet Jan

  Geliked door 1 persoon

  1. O jee, een noten allergie :-( gelukkig is het goed gegaan Jan! Inderdaad was het vervoer prima geregeld, alles sloot goed op elkaar aan. Raar dat ze de hap nog niet gereed hadden…Groep 6 had de keuze tussen een vegan chili concarne en en broodje gehaktbal, wij kozen het laatste en het was lekker :-) Groetjes!

   Like

    1. Ik zag de foto’s van jullie tijdelijke adres, heerlijke omgeving maar wel heul stil op de vogels na 😊
     Heb ook even bij jullie binnen gekeken via de blog van Munck, je laat iets heel moois achter je….😍 Succes met de verhuizing!👍

     Geliked door 1 persoon

     1. Dank je. Het is inderdaad héél stil hier. Maar momenteel is dat wel goed voor de geest. Ik weet niet of ik hier altijd zo zou kunnen wonen, dan zou het misschien deprimerend werken. We laten een mooi huisje achter, maar we krijgen er straks ook een heel mooi voor in de plaats. We zien het dus helemaal zitten. Ons huis was te groot geworden voor z’n tweetjes en te zwaar qua onderhoud en grootte. Vooral de tuin. Mijn echtgenoot kon het niet goed meer aan. Bovenop komt er een camping achter onze tuin en vooraan een vakantiepark met 400 woningen. Alles bij elkaar werden we er niet meer gelukkig van.

      Geliked door 1 persoon

      1. Goedemorgen! Snap ik helemaal, tijd om te verkassen ook al laat je iets moois achter wat jullie zelf hebben opgebouwd, mag best een traantje vallen dan!Zag de foto’s bij ‘even binnen kijken’ ziet er fijn uit in een mooie eenvoud uitgevoerd, Ik hou d’r van, petje af! Ja joh, dat grote vakantiepark dat wil je niet direct achter je huis wat een drukte en overlast brengt dat met zich mee. 🥴 Dank voor je reactie, fijn weekend, mss vind je iets van rust dit weekend?

       Like

       1. Net mijn zusje op bezoek gehad en een ontspannen namiddag gehad. Morgen is er de mantelzorg voor mijn moedertje van 98. Maandag tot vrijdag wordt flink doorpakken, maar het komt goed! Dank voor je lieve reactie!

        Geliked door 1 persoon

        1. Beetje ontspanning op z’n tijd kan wonderen verrichten, fijn! Zal best een zorg om je moeder zijn maar heerlijk dat ze er nog is op deze hoge leeftijd. Rustig aan dan breekt het lijntje niet. Groetjes!

         Geliked door 1 persoon

 4. de bal was het hoogtepunt van de dag….heerlijk! Dat kregen we tussen de middag nog tijdens de wandeling. Je had de keuze tussen een vegan chili con carne of lekker broodje gehaktbal met alles erop en eraan…makkelijke keuze op dat moment :-)

  Like

  1. makkelijk en ik denk ook lekkerder 😋

   dank je voor de fijne reactie op m’n foto’s
   geven een goed beeld van wat ik zo al tegenkwam
   en ben me wat meer op scherpstellen aan het richten , net ff meer tijd nemen
   fijne avond groet

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik bekijk jouw foto’s op de blog, als ik naar jouw album ga staan al jouw contacten ineens ook bij mijn contacten, dat heb ik liever niet. Fijn dat de foto’s nu ook op jouw blog staan Karel 👍😊 fijn weekend!

    Like

     1. Ja dat heb ik al eerder gehad, jammer is dan bij het verlaten van jouw album jij mijn reacties ook kwijt bent. Ach, er zijn ergere dingen maar ik hoef geen vreemde mensen in mijn contactlijst. Sorry, niet persoonlijk bedoeld hoor!😊

      Geliked door 1 persoon

 5. ha die Sonja
  het was dus ff anders dan anders , maar het was er weer
  en het werd toch een gezellige boel
  een mooie foto verslag maakte je er van

  nee ik was niet zo ver hoor , ik ben daar met trein en bus binnen de anderhalf uur 😁
  ben blij dat je de foto’s mooi vind
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha die Karel,
   Heb er nog een paar foto’s bij gezet :-) ja, was idd wel even anders dan voorgaande jaren maar wat je zegt…het kon nu tenminste weer!
   Ja, je maakt mooie foto’s van je belevenissen, je hebt het in je zitten!
   Ook een mooie avond :-)

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.