Hindeloopen

Op de terugweg naar Groningen vanuit Andijk (Noord-Holland) besloten we om de afslag naar Hindeloopen te nemen om nu eens met eigen ogen te aanschouwen of het daar echt zo leuk is zoals ik vaak voorbij zie komen in mijn Insta overzicht.
Bij deze kan ik jullie melden dat Hindeloopen écht heel leuk is. We wandelen door kleine smalle oude straatjes we zien schattige oude huisjes, veel onkruid en de bloembakken vol met hangende bloemen zijn een lust voor het oog. Ja, het onkruid hoort hier helemaal bij 😊

Bruggetjes, veel water, kleine bootjes, de kleine haven, restaurantjes (waar we hebben geluncht direct aan het water maar helaas is de foto hiervan niet in de galerie gekomen (raar..) kleine cadeauwinkeltjes. Ja, erg leuk!Hindeloopen is een van de steden uit de rij elfstedentocht:
Sneek, Ijlst, Sloten, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.
Leuk om te weten is dat de Japanse toeristenbond Hindeloopen heeft uitgeroepen tot één van de dertig mooiste kleine plaatsjes van Europa, op nummer 7.
Nou, hoe leuk is dat!

In 2021 telde de stad 850 inwoners, waarvan ruim 70 in het relatief groot buitengebied van de stad wonen. De stad is op Sloten na de kleinste van de Friese elf steden.
Ik zeg: de (bijna) kleinste stad is misschien ook wel de leukste?
We hebben nog een een flink aantal van de elfsteden op het programma staan, we gaan het zien.

De leus Er gaat niet boven Groningen klopt uiteraard (:-) ) hier staan wij natuurlijk als rasechte Grunnegers volkomen achter maar de eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat alle drie de Noordelijke provincies prachtig zijn.
Groningen heeft prachtige landschappen en natuurgebieden zeker op het Hogeland en rondom het heerlijke en bosachtige uitgebreide Lauwersmeergebied maar ook de gezellige authentieke kleine dorpen, kerkjes en prachtige monumentale huizen, Borgen en Wierden in al hun glorie zijn een lust voor het oog. Tja, hierbij wil ik onze gezellige en bruisende studentenstad natuurlijk niet vergeten te noemen, Groningen leeft!

Drenthe, is vertrouwd, meer dan Friesland. In mijn jeugd fietste ik samen met vrienden vaak in het weekend of in de grote zomervakantie richting Paterswolde. Vanaf de stad Groningen is dat iets van 14 km. In Paterswolde had je de grote speeltuin en dicht in de buurt gingen we roeien op de Friescheveense plassen (gaat nu, na een eeuw een vertrouwd beeld te zijn geweest, sluiten vanwege veel achterstallig onderhoud en weinig bezoekers. Zwemmen in het natuurbad van Tynaarlo. In september s avonds door een prachtig versierd Eelde rijden, bloemen en verlichte tuinen. Het bloemencorso Eelde bestaat nog altijd. Spelen in de bossen van Roden. Later dansen bij de Gouden Leeuw in Zuidlaren. Mooie tijden, goeie herinneringen!

Toen onze kinderen nog jong waren wandelden we op de zondagmiddag vaak in de bossen van Norg of over de zandvlakte Van Drouwenerzand en Zeegse. We bezochten de dierentuin in Emmen ( nu Wildlands Zoo) en het sprookjesbos in Zuidlaren waar ik vroeger als kind ook was geweest met mijn ouders. Sweet memories 🥰Ach ja, de drie Noordelijke provincies zijn zo mooi maar ik denk dat een ieder zijn eigen provincie het mooist vind.
Of niet?
Laat maar weten!

En nu de foto’s van Hindeloopen…want daar begon het allemaal mee :-) maar eerst nog even de Universiteit van Grunn…..let op de vele fietsen….

Hindeloopen ligt ten zuidwesten van Workum ten noordwesten van Koudum  en ten noorden van Molkwerum. De stadskern ligt direct aan het Ijsselmeer aan De Zijlroete en Indijk.

De stad heeft een grote jachthaven in het noorden met wat vakantiehuizen en in het zuiden een groter vakantiepark,( echt mega groot, ik zou er niet willen staan) en enkele campings. De kleinere oude gemeente-vissershaven is later een passantenhaven van de Vereniging Hylper Haven.

11 Comments

 1. Hindeloopen tijdje geleden dat ik daar was, maar heb er ook heel veel foto’s gemaakt
  nu even nagenieten van jou foto’s en plekjes die ik ook wel eens heb bezocht

  Like

 2. ja Sonja de dieren hebben het er prima naar hun zin , hebben aardig wat ruimte en worden goed verzorgd
  zo zijn het net grote knuffels hé , maar ik blijf wat op afstand hihi
  jij bent in al de jaren dat ik het zo doe de enige die me dit meld ?
  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 3. ha die Sonja , ja mooi hé dat ze zo deze olifant hebben kunnen redden van dat oorlogstuig
  meningen zullen altijd verschillen , is ook goed
  ik wandelde door het Rensenpark , vroegere dierentuin , kreeg zelfs uitleg van wat er indertijd leefde :)
  voor de dieren is het nu veel beter
  fijne maandag groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Denk idd ook dat iedere provincie wel wat heeft, maar door de ligging werd zeeland toch wel onze favoriet met vakanties
  Lijkt een mooi dorpje zo in de fotoreeks.
  En wat me ook opvalt dat er in de bovenste provincies wel heel veel oude gebouwen in ere hersteld zijn. Groetjes en fijne avond

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja is ook zo…Zeeland ken ik, paar jaar geleden nog op een camping gestaan, ook goed toeven. Watersnoodramp ook nog museum bekeken. Renovatie van oude gebouwen is soms onontkoombaar , ook niks mis mee zolang ze het maar niet verbasteren.Groetjes!

   Geliked door 1 persoon

 5. ha die Sonja
  ik heb niet echt een voorkeur voor een provincie , ze hebben allemaal wel iets
  Hindelopen , als kind wel door/langs gefietst op tijdens de rondjes om het IJselmeer , maar er niet zo als jij door gewandeld
  je hebt het heel mooi in beeld gebracht

  ja ik zag ook veel schoonheid onderweg tijdens een fietsritje
  ben blij dat de foto’s en het filmpje er een aardig beeld van geven
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ben ik met je eens, elke provincie heeft z’n eigen schoonheid en bijzonderheden. Ben in alle provincies wel geweest 😊 fijn dat jouw foto’s nu ook op je blog te zien zijn!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.